Новые правила въезда и выезда: через самоизоляцию

 

Правительство изменило правила въезда в страну, а также выезда из нее. Граждане Украины, которые пересекают границу, независимо от того, откуда и куда они едут, должны либо сделать ПЦР-тест не ранее чем за 48 часов до пересечения границы, либо установить приложение «Дій вдома» и уйти на 14-дневную самоизоляцию. Впрочем, возможность сделать тест после ухода на самоизоляцию тоже остается, так что украинским туристам можно особенно не переживать. Новые правила официально действуют с 23 марта, так как постановление уже опубликовано, однако на практике, судя по ответам Госпогранслужбы, действовать оно начнет с 00:00 24 марта. И, как сообщил Turprofi.com.ua пассажир рейса PS714, прилетевший сегодня из Стамбула, пограничники пропустили всех по старым правилам, пояснив, что новые начнут действовать все-таки с 24-го.

 

Туго теперь придется иностранцам без вида на жительство, поскольку, чтобы попасть в Украину или выехать из нее (да именно так, поскольку в постановлении сказано о пересечении границы, но без уточнения, в какую сторону) им будет необходим заранее полученный отрицательный результат ПЦР-теста. Тест для иностранцев должен быть сделан не более чем за 72 часа до пересечения украинской границы. Это может стать проблемой (или, как минимум, серьезным неудобством) для тех иностранцев, которые летят на отдых через Украину с выходом здесь из транзитной зоны. Им не придется делать ПЦР-тест только в том случае, если они не будут пересекать в аэропорту украинскую границу и вылетят домой из транзитной зоны.

 

Turprofi.com.ua внимательно изучил правки к постановлению Кабмина и пришел к выводу, что самыми везучими оказались иностранцы, постоянно живущие на территории Украины, поскольку люди с видом на жительство остались в списке исключений. И благодаря получившейся в итоге формулировке они единственные могут не делать ПЦР-тест ни перед пересечением границы, ни после, при этом без обязательств отсидеть две недели на самоизоляции.

 

В туркомпаниях новые правки восприняли по-разному, но в целом считают, что никакие новые требования турпоток уже не остановят. «Наши люди за год к такому адаптировались. Если бы правило об обязательном ПЦР-тесте или самоизоляции ввели год назад, то паники было бы не избежать. Но сейчас туристы готовы установить «Дій вдома» перед возвращением. Да, конечно, им это не будет нравится. Но результат будет тот же, как и тогда, когда сообщили, что без тестов нельзя будет улететь в Египет и в Эмираты. И все кричали, что никуда не полетят, что эти направления забудут. Но Египет летал, и тесты делали. И в Эмираты тоже летали, и на Мальдивы. И уже привыкли к тестам. Поэтому точно так же привыкнут и к новым правилам», – уверена руководитель Pronta-Tour Светлана Триобчук

 

В компаниях полагают, что проблемы с формулировками не приведут к необходимости самоизолироваться перед выездом в Египет ("это же абсурд - пограничники же умные люди, они поймут!").

 

В новом постановлении есть также момент, который не относится к туризму, но будет интересен всем, кто живет в Украине: подпункт 5 пункта 3 постановления номер 230 от 22 марта дополняет пункт 3 с пометкой 5 постановления Кабмина номер 1236 подпунктом 15, который гласит, что запрещается пребывание на территориях общего пользования без надетых средств индивидуальной защиты, в частности респираторов или защитных масок, которые закрывают нос и рот, в том числе изготовленных самостоятельно. При этом нигде в постановлении не указано, что такое «территории общего пользования». В Киеве год назад столичная комиссия объявляла территориями общего пользования все улицы и переулки, пляжи, парки и т. п. на территории столицы.

 

Ниже приводим выдержки из старой новой редакций постановления

 

Было:

 

«3. З 24 лютого 2021 р. на території України встановлюється “жовтий” рівень епідемічної небезпеки, відповідно до якого забороняється:

4) перетин державного кордону іноземцями та особами без громадянства (крім іноземців, осіб без громадянства, які постійно проживають на території України, та осіб, яких визнано біженцями, або осіб, які потребують додаткового захисту, працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні, нерегулярні та маятникові перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, військовослужбовців (підрозділів) збройних сил держав - членів НАТО та держав - учасниць програми НАТО “Партнерство заради миру”, які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил) без наявного поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією - партнером на території України (асистанс), покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, та діє на строк перебування в Україні.

У разі відсутності зазначеного поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону відмовляє іноземцям та особам без громадянства у перетині державного кордону в порядку, визначеному статтею 14 Закону України “Про прикордонний контроль”;»

Стало:

1. У пункті 3:

1) у підпункті 4:

абзац перший після слів перебування в Українідоповнити словами і цифрами  “, та негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено не більш як за 72 години до перетину державного кордону;

абзац другий після слова страхуваннядоповнити словами і цифрами та/або негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції;”

Было:

 

7. Самоізоляції підлягають:

3) особи, що перетинають державний кордон та прибули з держави або є громадянами (підданими) держав із значним поширенням COVID-19, крім таких осіб, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою:

осіб, які не досягли 12 років;

осіб, які прибувають в Україну з метою навчання у закладах вищої освіти;

осіб, які є громадянами (підданими) держав із значним поширенням COVID-19 та не перебували на території таких держав протягом останніх 14 днів або прямують територією України транзитом та мають документи, що підтверджують виїзд за кордон протягом двох діб;

працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;

водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;

інструкторів збройних сил держав - членів НАТО та держав - учасниць програми НАТО “Партнерство заради миру”, які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил;»

Стало:

 

3) громадяни України, які перетинають державний кордон, крім таких громадян, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою:

громадян України, які не досягли 12 років;

водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;

громадян України, що здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації;

громадян України, які мають негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено не більш як за 48 годин до перетину державного кордону;

 

Из последней правки можно сделать вывод, что самоизоляции в случае отсутствия свежего ПЦР-теста при пересечении границы подлежат даже те граждане Украины, которые решили из нее выехать. Не касается она лишь иностранцев с видом на жительство в Украине.

 

Валерия Овсяник, 23.03.2021

 

Читайте наши новости в телеграм-канале Turprofi.com.ua   

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS