Чи випустять дитину в Шенген транзитом через Білорусь?

 

До редакції Turprofi.com.ua надійшли питання щодо перетину кордону з дітьми.

 

Для гастролей дитячого танцювального колективу батьки надали супроводжуючим особам нотаріально посвідчені згоди на виїзд дітей за кордон.

Згоди надані до 2019 року для наступних країн: Туреччина, Єгипет, Болгарія та країни Шенгенської угоди. Тього разу діти збираються виступати у Латвії, куди їхатимуть транзитом через Білорусь. Чи випустять їх? Чи можна використати вже наявні згоди і чи потрібно оформлювати нову?

 

Ці питання ми адресували старшому юристу фiрми “Анте” Катерині Іщенко:

 

«Відповідно до пунктів 9 і 10 Правил перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. №57 («Правила»), громадяни, які перетинають державний кордон, зобов'язані пройти прикордонний, митний та інші види контролю відповідно до законодавства. Пропуск громадян через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами підрозділу охорони державного кордону.

 

Саме працівники Державної прикордонної служби вирішуватимуть чи достатньо у дитини документів, щоб виїхати з України.

 

У нашій ситуації вони керуватимуться пунктом 3 і підпунктом 1 пункту 4 Правил, а саме:

«Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за згодою обох батьків (усиновлювачів) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку (…).

 

Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску».

 

Держприкордонслужба трактує ці положення таким чином, що кожна особа, яка супроводжує дітей, повинна мати від обох батьків дитини нотаріально посвідчену згоду, у якій зазначені:

 

1. ім’я дитини і її батьків, їх паспортні дані;

2. ім’я супроводжуючої дитину особи, її паспортні дані;

3. назви держави прямування та транзиту (саме назви, а не зазначення «країни Шенгенської зони», «Бенілюкс» чи іншого угруповання країн);

4. часовий проміжок перебування у державі призначення (не «протягом року» чи подібна фраза).

 

Кожна дитина також повинна мати при собі паспорт громадянина України для виїзду за кордон, а також бажано взяти Свідоцтво про народження, щоб встановити родинні зв’язки з особами, які надали згоду на виїзд за кордон.

 

Також прикордонники можуть попросити у супроводжуючого підтвердження мети поїздки і кінцевого пункту призначення, особливо, якщо мова йде про автомобільні, автобусні транзитні перевезення.

 

Звичайно, в кінцевому рахунку все вирішує людський фактор. Деколи у пункті пропуску працівники достатньо лояльні, а інколи навпаки надто суворі.

 

Відповідаючи на питання я би рекомендувала батькам дітей оформити нові згоди, у яких чітко вказати країну прямування і транзиту, мету і строк виїзду за кордон».

 

Також ми вирішили нагадати про інши особливости дитячих подорожей.

 

Дитина, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

 

Особливості виїзду з України дітей до 16 років визначені згаданими Правилами перетинання державного кордону.

 

У травні на Turprofi.com.ua Катерина Іщенко, вже розповідала про правила перетинання державного кордону дітьми. З того часу Кабінет Міністрів України постановою від 22 серпня 2018 р. №619 дещо змінив ці Правила, зокрема, дозволив виїзд з України дітей без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:

 

в разі наявності довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем;

 

у разі тимчасового виїзду з України на строк до 1 місяця за умови пред'явлення рішення суду або органу опіки та піклування, у якому підтверджено місце проживання дитини з тим із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це інших осіб;

 

у разі тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця та більше дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на захворювання, передбачені частиною 5 статті 157 Сімейного кодексу України, під час пред'явлення таких документів:

 

(а) довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів (у разі коли сукупний розмір заборгованості перевищує суму відповідних платежів за 3 місяці);

(б) документа, виданого лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, в порядку та за формою, встановленими МОЗ (у разі коли сума заборгованості по аліментах становить понад 3 місяці, але не більше 4 місяців).

 

Старший юрист фiрми “Анте” 

Катерина Іщенко,

03.10.2018

 

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS